Vask og klipning af kæledyr

eb36b60e21f71c3e81584d04ee44408be273e5d41ab4174892f8_640_dog-bath

Både hunde, katte og andre kæledyr med pels har behov for en omhyggelig pelspleje, således dyrene trives og altid er i godt humør. Hamstere og katte er forholdsvis nemme at passe, da pelsen normalt ikke skal klippes, hvilket kun skal foretages på de hunderacer, der har en langhåret pels. Man kan ofte se direkte på dyrets pels, om kæledyret får en god kost og hygiejne, og alle ejere af kæledyr kan få mere glæde af dem, hvis de jævnligt får god og effektiv vask. Hvis dyret mangler næringsstoffer i sin kost, så vil dette også kunne fremgå af pelsen, der vil miste glansen og blive mat og uensartet. Men hvordan bør man bedst sørge for en god vask og klipning?

Så ofte bør man vaske hunde og katte

Om vinteren er vores kæledyr ofte hjemme og mest indenfor, men i sommerhalvåret farer de ofte ude i naturen og får nemt både fauna og flora i sin pels. Dyrets pels kan nemt blive indfiltret af klistrede frø, plantedele eller afføring, således der kan opstå en del knuder i pelsen, der helst skal friseres ud med det samme, da det senere er helt umuligt at få bugt med, og det gælder naturligvis især for de langhårede racer. Et kæledyr med filtret pels er irritabel og føler sig generet af dette problem. Dyrets sammenfiltrede pels kan nemlig trække huden i takt med pelsklumpen vokser og strammes op mod huden. Dette kan udvikle sig til sår og betændelse, hvis man ikke får løst problemet allerede fra starten, og løsningen er ofte en tæt klipning af dyret, som bedst må foregå på et dyrehospital, mens dyret er under bedøvelse. I flere situationer kan man måske selv klare problemet med en hundetrimmer og en kam, således man slipper for filteret pels og pelsklumper. Man bør vælge en trimmer af høj kvalitet samt anvende en kam til beskyttelse af dyrets pels. Hvis man ikke er påpasselig kan man komme til at klippe hul i huden på kæledyret. Derfor man vaske sine kæledyr mest om sommeren, og man bør ikke være bange for en vask skader pelsen, men man bør selvfølgelig kun anvende en mild dyrevenlig shampoo. Man bør vaske sit kæledyr, når der er behov for dette, og det er normalt 1-2 gange om måneden, men det kan svinge meget mellem de forskellige typer kæledyr.

Fordele med et jævnligt bad

Dine kæledyr kan måske ikke lide at være i et vaskefad, hvor de får et bad med shampoo, men bagefter dyret er blevet tørret, så skal det nok vise sin glæde, da det nu er kommet af med både døde hudceller, overflødige hår, snavs, skidt, indfiltrede klumper, lus og lopper, hvilket ender med at give en sundere pels. Denne form for pelspleje er også forebyggende mod hudbetændelse, så måske kan man spare en del på dyrlægeregninger ved at give sit kæledyr mindst et godt bad hver måned. Man vil også kunne minimere risikoen for pollen og andre former for allergi, når man jævnligt vasker sine kæledyr, og det nedsætter endda risikoen for øjenbetændelse. Mange vælger derfor at få klippet sine kæledyr i sommerhalvåret, da en kort pels nemmere kan holdes fri for urenheder og snavs. En lang pels kan også føre til hedeslag i en varm sommer, så der findes altså mange gode årsager til at få klippet sine kæledyr, når de trænger. Man bør faktisk kæmme håret på sine kæledyr én gang dagligt, hvis man vil holde pelsen i bedst mulig stand.

 

Billede: ginnerobot